piątek, 19 sierpnia 2011

Carrot Cake




Polewa:

  • 400 g cukru pudru (można mniej)
  • 100 g kremowego serka, np. Philadelphia
  • 50 g masła 

Ciasto:
  • 2 jaja
  • 200 g brązowego cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie: 

Polewa: Mikserem ucierać serek wraz z masłem. Dodać cukier puder, w 3 częściach, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi partiami. Wstawić do lodówki, aby polewa lekko stężała.

Ciasto:
  • Ubić jajka do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
  • Do powstałej masy dodać marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie mieszać.
  • Dodać przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łączyć wszystkie składniki. Przekładać do małej formy 21 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
*Opcjonalnie: Wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Spód smaruję 1/3 ilości polewy. Przykryć górą ciasta i posmarować resztą polewy. Wstawić do lodówki.

 Pyszne i proste w wykonaniu. BON APPÉTIT!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz